Winterjongen een verhaal apart

Vroeg kweken, altijd al een voorstander van geweest gezien de vele voordelen.Om gelijk maar met wat voordelen te beginnen.  De maand Februari en de eerste weken van Maart jagen de roofvogels nog niet. Er is meer tijd met deze vroege jongen om ze goed op te leren en met ze te trainen. Ze hebben al voldoende ervaring in de mand dus ook leren drinken. De meeste kinderziektes hebben ze zo  langzamerhand wel gehad . Ze zijn goed op het nest of op de deur te spelen. Ook heel belangrijk verduisterd of niet ze houden de pennen langer vast. Eind januari hebben we het ploegje winterjongen gespeend en vrijwel direct uitgewend wat overigens heel relaxt is verlopen.De winterjongen zijn sowieso een stuk rustiger als de duiven van de tweede ronde, en dan nog een voordeel ze trekken niet weg, ze vliegen maar een beetje rond het hok en verkennen de boel maar veel meer dan dat gebeurd er ook niet.

Ruiproces gelijk begonnen

Rond de tweede week na het spenen dwarrelen de eerste dekveren al door het hok, dus bij gezonde jongen is het ruiproces al in werking getreden en een duif in de rui vliegt en fladdert wat, maar echt wegtrekken doen ze niet snel.Nog een voordeel, in deze weken zijn ze prima naar de hand te zetten en onder controle te krijgen.

Voeren van de vroege jongen

Het hoeft niet moeilijk te wezen om de baas over de jongen te zijn maar ik denk dat hier veel liefhebbers toch de fout mee ingaan.Bij het gooien van de dekveren is de kleine rui begonnen en daar houden wij zelf met het voer rekening mee , we voeren de kweekmengeling gewoon nog een paar weken door, ook krijgen ze nog wat extra eiwitten alleen nou is het de kunst om er toch geen vreetzakken en luie donders van te maken dus we geven kleine  beetjes tegelijk en belonen ze met wat snoepzaad met binnen halen.

Verduisteren

We hebben het ons zelf al een stuk makkelijker gemaakt door het aantal duiven drastisch te verminderen, het is ons gewoon teveel om het allemaal een beetje goed bij te houden dus de boel is zo ongeveer gehalveerd.Nu we het weer wat beter onder controle hebben en er weer overzicht is proberen we het toch nog een keer wat serieuzer aan te pakken. laten we maar beginnen met het verduisteren dat is iets waar we de laatste jaren erg slordig mee zijn geweest.Met de helpende hand van Ton Stenekes erbij hebben we besloten om een elektronische verduistering op het jonge duivenhok te gaan plaatsen.Eind Maart gaan we beginnen met het verduisteren maar dan wel zo dat de jongen de zonsopgang mee maken.We beginnen met verduisteren zeg maar rond 18.00 uur en stellen de tijdklok in op 22.00 uur  om de verduistering er weer af te halen, het hok blijft gedurende 13 uur schemerdonker als bv om 07.00 uur de zon op gaat komen.Met het lengen van de dagen gaan we vanzelfsprekend mee om toch aan die 13 uur verduistering te komen.

Wanneer stoppen met verduisteren

Moeilijk om dat nu al te zeggen , veel liefhebbers houden de langste dag van het jaar aan , we weten uit de praktijk dat de jonge duiven ruim 4 weken ( doffers zelfs iets langer) nodig hebben om in super vorm te komen na het opheffen van de verduistering.Heel simpel dus, de verduistering gaat er ruim een maand voor de belangrijkste vluchten vanaf , dat zijn dan toch de afstanden van rond de 400 km t/m de laatste jonge duivenvlucht ongeveer half September.
Protected by CleanTalk Anti-Spam