In de wintermaanden zie ik als een berg op tegen de weekenden. Het Formule 1- en motorraceseizoen is helaas al een paar weken voorbij, dus op sportgebied is er op tv maar bitter weinig te zien, tenminste waar ik in geïnteresseerd ben, op een mooi golftoernooi na dan.

Kwekers in Actie

De kwekers zijn weer gekoppeld zoals gewoonlijk rond 26 november. Het zal niet snel gaan, omdat ik voor de winterkweek ook de kwekers niet wil bijlichten. Op een enkeling na zijn de duiven er toch helemaal klaar voor. Ze begonnen al snel nesten te bouwen van het losse erwtenstro, wat ik maar voor een paar dagen op de grond liet liggen. Zodra ze het in de broedschaal hebben gesleept, gaat het restant er weer uit. Te hoge nesten kosten altijd eieren, zeker in de winter.

Het loopt zoals gehoopt (wel een klein beetje verwacht); op 8 december hadden al 6 van de 10 koppels tegelijk het eerste ei in de schaal liggen. Zo te zien laat de rest ook niet lang meer op zich wachten.

Verrassing uit Limburg!

In de periode van de Nellis v/d Pol-duiven had ik regelmatig contact met de Limburger Marcel Hoopman. Marcel heeft nog een zeer kleine collectie Nellis van der Pol-duiven, die hij zo zuiver mogelijk probeert te houden. In de beginjaren negentig hebben we ooit wat duiven geruild, en sinds die tijd hebben we altijd wel wat contact gehouden. Marcel was een van de eersten die mij een bericht stuurde na het verlies van de Pollen-collectie (door het bezoek van de marter). Zoals beloofd komt er met de koeriersdienst van Marcel deze week een onverwant koppel deze kant op. Een super mooi gebaar, en zoals we gewend zijn, met een gesloten beurs. Het is de bedoeling dat ik deze Nellis v.d. Pol-duiven (ook wel Hofkens genoemd) eerst ga inkruisen op mijn eigen stamduiven. Daarna gaat het koppel weer terug op elkaar.

Geweldig dat er nog echte liefhebbers zijn die op deze mooie manier bezig zijn en kunnen genieten van hun hobby. Bij het zien van zijn handgeschreven stambomen kwamen er bij mij gelijk mooie herinneringen naar boven. Heel ver weg kwam ik zelfs nog de naam van de grootmeester Cor Buijs sr. tegen, en zelfs de kale kop lijn van mijn neef is er nog op terug te vinden. Nooit gedacht dat mijn favorieten soort duiven met body kracht en karakter terug zouden keren op het landje. Ik kan niet wachten en kijk er met plezier naar uit.

Duivensport: Een Beetje Genieten

Op deze manier is het nog een beetje genieten van de duivensport. Kijk eens om je heen hoe de sport om zeep is geholpen met al dat commercieel gedoe de laatste jaren. Je doet al niet meer mee als je met een gewoon Hollands stamboom aankomt, nee dat kan echt niet, dat hoort in het Engels. Dan die namen van die duiven, verschrikkelijk. Niet te vergeten de bedragen die ze zouden opbrengen op de vele verkopen, waar hebben we het nog over. Deze bedragen komen ook op social media terecht, niet zo gek toch dat er zoveel duiven worden gestolen, en niet zo gek toch dat de duivensport voor de kleine melker totaal in elkaar stort. Wie wil er nog aan duiven beginnen als je ziet hoe het er nu allemaal aan toe gaat, en hoe we in de zeik worden genomen.

Ik ben blij dat ik de mooie tijd heb meegemaakt en daar naar terug kan kijken. Hoe mooi is het niet dat je zo af en toe nog elkaar een handje kan helpen aan wat duifjes of advies, maar dat geluk heeft niet iedereen. Met de moderne duivensport is het alleen maar geld, geld, en nog eens geld, en daar word ik nou juist kotsmisselijk van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *