Huub Hermanns (de klak van Bovenkerk) heb ik vaak horen zeggen, in de wintermaanden en het vroege voorjaar worden de prijzen al verdiend, helemaal mee eens natuurlijk. Het verloop van de rui en kweek is hiervoor al een mooie graadmeter om af te lezen hoe het met de gezondheid van de oude duiven is gesteld.

Planning ?????

Nu met hedendaagse vogelgriep is het moeilijk om een planning voor het nieuwe seizoen te maken, maar we moeten ergens van uit gaan, dus we gaan zo langzamerhand beginnen om een ploegje van negen weduwnaars klaar te stomen voor het nieuwe seizoen.

Kruiden zijn onderweg

Het is weer zover de jacht op de kruiden is weer begonnen, de meeste kruiden zijn er al op een paar na, die zijn besteld en onderweg.
Als er begonnen gaat worden met de kruidenmix krijgen de negen doffers dit twee weken achter elkaar.
Rond dag tien ligt het hok vol met dons en trainen de doffers weer bijna zoals een weduwnaar het hoort te doen.
Denk nou niet dat ze dan al goed genoeg zijn om een vroege prijs te pakken want dat doet een duif nog niet die volop dons gooit. Maar je weet wel dat er voldoende vlieg conditie aan zit te komen dus we hebben het nu nog lang niet over de vorm.

Het grote verschil

De duiven die gezond zijn en vlieg conditie hebben kunnen zeker in het vroege voorjaar met wisselende temperaturen goed genoeg mee draaien, de echte topduiven zullen zich gelijk al laten zien en al net zo hard vliegen als een middelmatige duif die wel vorm heeft.

Wat moet je zo vroeg met vorm

Een echte duivenmelker bepaald zelf wanneer er vorm op het hok moet komen.
Wat moet je in April met vorm als je wil vlammen op de dagfond?
Het is al een hele kunst om een duif meer als zes tot zeven weken in vorm te houden.
Je moet kunnen plannen, je moet ze kunnen voeren, je moet weten hoe je met het licht omgaat, je moet het aandurven de conditie op te bouwen en af te breken (komen we nog een keer op terug) , je moet goed observeren en het belangrijkste nooit onzeker worden.

Weduwnaars gedrag

Met observeren bedoel ik het weduwnaars gedrag.
Een duif in vorm verraad zichzelf daarvoor hoef je ze niet eens in de hand te nemen.
Al bezit je maar een bescheiden ploeg weduwnaars als de vorm er is zit de lucht vol, ze komen van alle kanten, vliegen niet meer gezamenlijk in een koppel, ze sloven zich uit en maken onder het zwieren en zwaaien met een razend tempo tussensprints alsof ze achterna gezeten worden.

Regio 1 Hilversum

Net twee weken voor de eerste africhting (wat bij ons in de vereniging gelijk een gezellige paasvlucht moet gaan worden) hebben we de jaarlijkse feestavond van de Regio 1 Hilversum. Dit is èèn van de weinige prijsuitreikingen waar ik altijd weer naar uitkijk.
We mogen blij zijn dat dit spel nog steeds bestaat, de aangesloten verenigingen liggen mooi op één lijn waardoor het gewoon het eerlijkste spel is voor ons en de aangesloten clubs. Wat ook het succes verklaart en het jarenlange bestaan van dit spel.
Op twee April komen we op de feestavond even gezellig bij elkaar, wel of geen prijs maakt niet uit er zijn genoeg gratis luxe prijzen waar iedereen kans op maakt en dan niet te vergeten de beroemde bbq staat weer te vlammen. Zoals altijd super goed georganiseerd. Bedankt jongens en hopelijk kunnen we nog vele jaren mee doen.

Eén reactie

  1. FEEST VAN REGIO 1 WAS ALTIJD TOP .VERDER LEUK VERHAAL, MAAR EENGOEDE RAAD NEEM ZELF OOK ELKE DAG EEN
    PAAR SLOKKEN VAN DIE kruidendrank .Ook goed voor Henk,dan is hij nog sneller klaar met de hokken schoonmaken.Verder
    Goed vliegseizoen toegewenst en een goedegezondheid.

    GROETJES Ad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *