Vliegduiven koppelen is Russisch roulette spel

En nou gaat het gokken worden, wanneer worden de vliegduiven gekoppeld. Voor de liefhebbers die normaal gesproken ergens eind februari of maart hun duiven koppelen is het nog niet zo’n probleem, maar de vroege kwekers die kunnen zo langzamerhand wel een extra slaappilletje gebruiken. Niemand weet hoe het zich verder gaat ontwikkelen met het corona virus,kunnen we op tijd van start gaan met het vliegseizoen of gaat het weer zoals vorig seizoen aangepast worden en beginnen we een maand of twee later.

Niet alleen het coronavirus

Denk nou niet dat alleen het coronavirus een drama is we hebben ook nog de vogelgriep H5N8 die al heftig van zich laat horen. In de commerciële branche is dit de grootste angst voor de kippen, eenden en kalkoenen fokkerijen waar er helaas al diverse zijn geruimd. Nu de wintermaanden er aan komen overwinteren er veel trekvogels in Nederland die met grote getalen bij elkaar blijven en hier neerstrijken en juist deze watervogels zoals ganzen zwanen enz dragen het vogelgriepvirus dus de uitbraken hiervan zullen zich in een sneltreinvaart uitbreiden.

Met eigen ogen gezien

Vanuit Friesland ben ik via een toeristische route binnendoor naar Zwartsluis gereden om een bestelling met broedbakken op te halen bij Vivian, en of het zo moet zijn op èèn of andere manier kom ik altijd als ze net wat lekkers voor de lunch heeft gehaald dat kan variëren van gebakken vis, Croissantjes of ijs het maakt niet uit gewoon zitten en eten, wat een vriendelijkheid en service bij deze vrouw uit het mooie Overijssel. Maar goed ik dwaal af om terug te komen op deze rit in de buurt van Giethoorn heb ik diverse dode zwanen en watervogels zien liggen in de weilanden en sloten.

Regelt de natuur zich zelf ?

Toeval of niet er is een enorm overschot aan ganzen in het land die enorme schade berokkenen bij de boeren en laat het nou precies de ganzen zijn die door de vogelgriep getroffen worden.

Gevoelig onderwerp

Maar toen kwamen de berichten dat ook de roofvogels er aan moeten geloven en dat ligt even gevoeliger. Op de meeste duivenmelkers na mag je over de roofvogels niet zeggen dat er een overschot is. Nee integendeel, de bossen worden vol gehangen met nestkasten als een boompje weg is gehaald komt er snel een paal terug als zitje voor een buizerd. In de hele flevopolder zie je geen fazantje meer lopen, je ziet bijna geen haas of konijn meer en hoor wat onze natuurbeschermers zeggen het komt alleen door de vossen. Over de roofvogels willen onze natuurbeschermers niks horen. We maken het dagelijks mee op het landje en zien wat er gepakt wordt. De verhoudingen kloppen van geen kant meer. Het is eeuwig zonde als er bijvoorbeeld een koppel zeearenden verloren gaat of een ander soort wat zeldzaam is maar voor de rest geloof ik er zeker in dat de natuur zich zelf regelt. Zolang de mensheid zich er maar niet mee bemoeit.

Terug naar het koppelen

De koppel datum van de kwekers staat vast, dat is eind van deze maand. Het is de bedoeling om de vliegduiven gelijk met de tweede ronde van de kwekers te koppelen dus er is nog even de tijd om het allemaal aan te kijken. We zien wel hoe het allemaal gaat lopen.

2 reacties

  1. Hallo Willem,Ik zit met veel genoegen je stukjes te lezen op Flevopingeons.dat doe je goed .Heb 6 duifjes aangeschaft,en me in Bergum aan gesloten bij de duivenclub.Deze hebben het met de jonge duiven vluchten en natour al naar tevredenheid gedaan.Ik gaer eenkoppeltje jonge uit kweken en hoop dan er dit seizoen mee te kunnen spelen,maar net wat je zegt ziektes hebben we niet in de hand,afwachten maar. Verder succes toegewenst en de groeten aan Henk.

  2. Ha die Ad, wat leuk om van jou een reactie te krijgen, en mooi om te horen dat je weer bent begonnen met wat duifjes.
    Toevallig hebben we het van de week nog over je gehad op het landje, ik had een Jellema doffer uit het zwart goud voor het kweekhok aangeschaft en zeg nog tegen die jongens als Adje Nood die ziet gaat hij gelijk weer beginnen, wist dus niet dat je al begonnen was.
    Ad hoop nog vaak wat te horen van je veel succes, we houden Bergum in de gaten en verwachten je snel te lezen op teletekst, laat die Friezen maar een poepie ruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.