Als de duiven van de tweede ronde die we nu begin Maart afspenen lekker in de lucht zitten dan hebben de winterjongen al regelmatig de mand gezien puur alleen om ze te wennen.Na een dagje mand worden ze op een paar kilometer van het hok gelost.Dit herhalen we steeds maar weer zonder ook maar een stuk verder te gaan maar let op wel alleen met het ploegje duiven wat niet wegtrekt.De stretch is er bij deze duiven af, pas als we de tweede ronde (die dan allang door de hele polder aan het karren is) beginnen weg te brengen dan gaan ook de winterjongen pas echt kilometers maken.Het is een berg werk om het op deze manier te doen en velen zullen zeggen wat een flauwekul allemaal, maar laten dat nou ook de sportgenoten zijn die er te makkelijk over denken en zelf geen pluim over houden.Het is ook niet dat we de wijsheid in pacht hebben en gaan zeggen zo moet je het doen maar zo gaan wij het doen dus we gaan het zien.

Eieren halen waarom altijd zover

De laatste keer heb ik geschreven dat ik een rondje eieren zocht om deze over te leggen bij de jaarlingen waar ik geen afstamming van heb.  Er kwamen diverse reacties op, alleen mijn fout. Ik had er niet bij geschreven dat het om duiven gaat die geschikt zijn voor afstanden tot en met de dagfond. De eerste drie reacties waren aanbiedingen van overnachtduiven. Iets wat niet de bedoeling was maar op zich wel mooi dat er zo snel op is gereageerd. Ook best wel apart wat een verschillende aanbiedingen het waren. De eerste was een liefhebber uit Limburg die  waarschijnlijk te horen heeft gekregen dat ik in September mijn eerste aow tje heb gekregen. Die man begon gelijk over belachelijke prijzen te praten, de tweede waren onze duivenvrienden Sam en Renzo uit Etten Leur die boden gelijk aan om hun kweekkoppels gelijk met ons te koppelen. Een mooi gebaar daarvoor schrijf ik ook bewust vrienden en geloof me dat doe ik niet zo snel.De derde liefhebber dat was een oude bekende van ons uit Amsterdam, prachtig maar ook uit overnachtduiven dus dat is hem niet geworden maar toch bedankt.

Dealen doe je in een donker steegje

Wanneer het regent of koud weer is dan is er toevallig altijd wel iets op de tv wat mijn vrouw wil zien en je snapt het al dan mag ik met het hondje naar buiten om uit te laten.Ook op de bewuste zeik natte avond loop ik door de steeg bij ons om de hoek en achter mij hoor ik iemand zeggen, heb je nou al eieren geregeld voor die soepkippen van je.Het was Peter een liefhebber waar ik het wel eens eerder over heb gehad. Een paar rijtjes achter ons heeft hij in een schuurtje wat kweekduiven waar hij voor iemand uit Noord holland al vele jaren uit kweekt. Veel contact heb ik nooit met hem gehad die paar keer dat ik hem heb gesproken was het al snel duidelijk dat hij het niet ziet zitten om zelf mee te vliegen en hier als banketbakker ook geen tijd voor heeft met zijn onregelmatige diensten.

Moest me schamen

Onze achterbuurman Peter kwam met namen en lijnen van duiven aanzetten waar ik me best wel wat ongemakkelijk bij voelde, ik moest hem teleurstellen en kon alleen mijn schouders ophalen en zeggen sorry kerel het zegt mij niets. Al jaren lees ik geen uitslagen en geen reportages meer over de duivensport. Dus namen van liefhebbers en duiven zeggen mij totaal niets meer hoe lullig dat ook over komt op momenten zoals dit. Als ik iets wil weten dan vraag ik het op het landje wel aan Henk die weet en leest ontzettend veel en hij kon dan ook alles over de info verder vertellen die ik van Peter heb meegekregen.Tussen kerst en nieuwjaar ga ik nog even bij Peter langs om zijn duiven en afstammingen te bekijken en we zijn er al uit, het tweede weekend van Januari gaan we de duiven koppelen. 

Beetje onregelmatig

De kwekers die begin van deze maand zijn gezet zitten op een paar na op eieren maar toch niet zoals we zijn gewend. Voor het mooie waren ze te zwaar en er is niet bijgelicht dus we kunnen ze het niet kwalijk nemen dat het wat onregelmatiger gaat als de voorgaande jaren. Maar als het goed is liggen de 28 December de eerste pullentjes weer in de schaal.

One eye cold

Bij wat toekomstige jaarlingen hebben we ook iets waar we tot op heden altijd van gespaard zijn gebleven. We hebben nu al een paar duiven gehad met een nat oog. Er gingen verhalen misschien ook wel fabeltjes dat het oog probleem in een donker hok zelden voorkwam. Laat dit nou precies het donkerste hok zijn wat er staat en juist hier gaat het onder de jaarlingen door het hok heen maar geen paniek we komen er wel uit tijd genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *