De autovlucht vanuit Melun voor de jonge duiven heeft inmiddels plaatsgevonden en dankzij een goed uitgevoerde lossing zijn de meeste duiven met minimale verliezen veilig en ongedeerd thuisgekomen.

Toch is het enigszins teleurstellend dat de duiven met een snelheid van meer dan 100 km per uur naar huis zijn gevlogen, ik weet zeker dat ze onderweg enkele flitspalen hebben laten afgaan!

Hierdoor is deze vlucht niet uitgegroeid tot de gehoopte gelegenheid waaruit onze jonge toekomstige dagfond duiven naar voren zouden komen.

Gelukkig lijkt het erop dat de wind aankomend weekend zal draaien, wat mogelijk nog ruimte biedt voor één of zelfs twee uitdagende jonge duivenvluchten. Laten we maar hoopvol afwachten.

De Eerste Overnachtvlucht voor Jonge Duiven
Op maandag, rond 16.30 uur, lieten we zoals gebruikelijk onze jonge duiven los om hun vleugels te strekken. Dit is doorgaans de dag waarop ze nog wat extra willen trainen, omdat ze tot twee dagen na de vlucht wat zwaarder worden gevoerd en we in deze periode werken met wat dierlijke eiwitten voor een optimaal herstel.

De afgelopen weken hadden we te maken met wat meer uitdagingen door de aanwezigheid van een lastige sperwer en havik. Hoewel we dit al verwachtten, hoopten we natuurlijk dat ze nog een paar weken geduld zouden hebben alvorens ons weer lastig te vallen. Bij het neerdalen van het koppel jonge duiven dook er al snel een sperwer tussen, een bijna dagelijks tafereel waar we inmiddels aan gewend zijn.

Bij een volgende landingspoging werden de duiven zelfs geconfronteerd met twee sperwers, wat het binnenhalen van de duiven een stuk lastiger maakte. Maar wat hoger in de lucht zagen we ook nog eens twee haviken die op de groep aan het jagen waren, wat resulteerde in slechts een handvol duiven die bij het vallen van de schemering binnen waren.

De daaropvolgende dinsdag keerden de duiven gestrest en vermoeid terug, en ik heb er zelfs een paar bij een sierduiven liefhebber verderop moeten ophalen.

Zowel Ton als ik missen nog steeds twee duiven, maar we moeten er rekening mee houden dat deze mogelijk ten prooi zijn gevallen aan de roofvogels.

Vooruitblik naar Rust en Herstel en Volgend Jaar
Deze week is het absoluut niet nodig om de duiven naar Vianen te brengen voor een lapvlucht. De focus ligt deze dagen vooral op rust en herstel.

Het geplande voerschema kan voorlopig de prullenbak in. Wat zaterdag ons zal brengen blijft afwachten, maar laten we niet vergeten dat het hier gaat om echte racers gaat en zij hebben me al vaker weten te verrassen. En wie weet, misschien zien we binnenkort wel een YouTube-video met een jonge duif achter het stuur van een sportwagen – als ze het vliegen even zat zijn!

Ik kan ieder geval niet meer wachten tot het volgende kweekseizoen. Heb nu al zin in volgend jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *