Hartkloppingen en klamme handen

Ik ben behoorlijk bezorgd over die duiven. Elke ochtend als ik door de hokken loop, zie ik dat de mest van die beesten echt een vieze, natte bende is. Ze lijken fysiek gezond, dus in principe zou ik me daar niet al te veel druk over moeten maken, zou je denken. Maar er is echt iets aan de hand. Die duiven zijn nerveus, gespannen, en daar word ik niet blij van.

Camera’s zijn echt een zegen

Het is altijd interessant om ’s ochtends naar de nachtbeelden van de camera te kijken. Het geeft me een inkijkje in wat er allemaal gebeurt op het landje als ik er niet ben. Meestal zie ik wat katten die op muizenjacht zijn, en af en toe vangt de camera een kerkuil die jaagt op ongedierte. Het is echt prachtig om te zien, en daarom ben ik absoluut tegen het gebruik van muizen- of rattengif.

Maar dan gebeurt er rond 03.30 uur iets waar ik al bang voor was. Op de beelden verschijnt een boommarter of steenmarter die probeert een weg naar de hokken te vinden. Dit ging bijna door tot 05.00 uur.

Dus, inspectie

Samen met Ton en Iraj hebben we alles nog eens goed bekeken, maar er viel niet veel meer te doen dan we al hadden gedaan. Ook de volgende nacht en de daaropvolgende dagen verscheen de marter weer, steeds rond dezelfde tijd.

Het raadsel is opgelost, maar het probleem blijft

Het eerste wat ik ’s ochtends doe, is water opzetten voor de koffie. Maar toen ik het koffiehok binnenkwam, rook het verschrikkelijk naar kattenpis. Vreemd, want een kat kan er niet binnenkomen. Maar toen ik mijn stofjas aantrok, kon ik bijna over mijn nek gaan. Die was helemaal ondergeplast, en ook op de grond lag ontlasting, overduidelijk van de marter. Het beest was aan de achterkant dwars door de buiten- en binnenwand gekomen en had het koffiehok als zijn territorium geclaimd.

Niet bepaald rustgevend, zeker net voor het koppelen voor de winterkweek. Als ik het hok binnenstap, slaat niet alleen het hart van de duiven op hol, maar ook het mijne, met bonkend hart en klamme handen tot gevolg.

Als duivenliefhebber sta ik voor de uitdaging om een oplossing te vinden voor dit ongewenste bezoek, wetende dat mijn zorg voor de duiven en mijn streven naar een veilige en gezonde omgeving voor hen op het spel staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *