Weer wat overzicht

Het is duidelijk het duivenseizoen zit er weer aan te komen.  Je merkt het aan alles en iedereen om je heen, er moet nog wel veel gedaan worden zowel in de vereniging als op het landje.

We hebben afgesproken om alle duivinnen tegelijk met de jongen van de doffers af te halen zodat s morgens de overnachters van Henk gelijk met de andere doffers kunnen trainen, daarna gaan onze eigen jongen en die van Ilse de lucht in.

Er is weer wat overzicht, we zijn afgelopen weekend begonnen om de doffers weer langzamerhand picobello voor te bereiden voor het nieuwe duivenseizoen. Met de duivinnen wachten we nog even tot de laatste jongen gespeend zijn maar het begint weer te kriebelen.

Als de doffers schoon zijn dan kunnen de buurtjes in de hele straat weer meegenieten. Waarom zul je denken, net als voorgaande jaren maak ik mijn eigen uitgebalanceerde kruidenelixer om aan de duiven te geven. Ik sta dan net als Panoramix in een grote zwarte ketel op het vuur te roeren. In die zwarte ketel gooi ik dan allerlei verse kruiden waar ik zelf van moet kokhalzen. Het is dan ook voor mij onbegrijpelijk dat die beesten het drinken en dan ook nog naar huis komen vliegen ook voor die bocht.

Weer was ik eigenwijs

Van het rondje jonge duiven dat ik in 2016 bij Henk Joffer had gekocht. Nou ja gekocht ik heb hem er uit fatsoen wat voor gegeven.  Uit dit rondje heb ik opvallend veel toppers in het hok gehad. Ik denk maar even aan de 321 de 333 de 5e beste duif van Nederland en nog veel meer duiven die aan de top meedraaide.

Er zijn een paar duiven van verkocht maar ook zijn er een paar naar het kweekhok in Emmeloord gegaan om onze kolonie duiven te versterken en de kwaliteit vast te houden.

Maar er zijn wel eens van die vluchten met een slecht verloop dat er weinig jaarlingen doorkomen en zijn het dan die ouwe knakkers die op dit soort vluchten vroeg op de plank vallen.

Zo heb ik bewust een schitterende blauwe doffer van Joffer laten zitten op het vlieghok want op deze doffer kun je rekenen met dit soort vluchten. Echt een topper op moeilijke vluchten die ook nog eens goed vererft.

De mannen op het landje verklaarde me voor gek dat de 329 nog bij de vliegduiven had.  Deze doffer hoort in het kweekhok, het is zonde als er wat mee gebeurt.

Thuis hoor ik het bijna dagelijks dat ik eigenwijs ben en op het landje trek ik me niet zoveel van aan commentaar om me heen. Commentaar is er altijd wel.

Maar je voelt hem al aankomen vorige week toen er storm over Nederland kwam zetten dacht ik dat vinden die doffers mooi om in te spelen en dat klopte ook wel. De doffers gingen als gekken te keer geweldig om te zien, alleen met wind mee,, zeg maar storm mee gaat de Havik nog veel harder als normaal en deze snelle gluiperd sloeg precies de 329 uit het koppel vandaan.  Aan het aantal veren wat er naar beneden kwam was het wel duidelijk dat was de 329 einde verhaal.

Eeuwig zonde dat hij weg is maar het ergste is je moet het vertellen op het landje. Gelukkig heb ik een huisarts die niet de moeilijkste is als ik om een extra pilletje vraag om rustig te blijven.Ik wist al wat me te wachten stond wanneer ik het verhaal aan het vaste ploegje hangjassen zou vertellen. Dit zijn nou precies de mensen waar je weinig van kan hebben, zelf hebben ze totaal geen verstand van duiven, praten alleen maar over de verkiezingen of over de corona entstof en nu gaan ze me vertellen dat ik niet goed bezig ben geweest.  Het ergste is nu moet ik ze nog gelijk geven ook maar dat kunnen ze schudden natuurlijk.

Het is opzich wel een probleem wat we jaarlijks terug zien. Wanneer er een topper tussen zit dan nemen we normaal gesproken niet het risico dat hij gepakt kan worden door roofvogels. Zo’n duif gaat rechtstreeks naar het kweekhok of naar een nieuwe baas.Teletekst duiven precies zo, ook die gaan op de kweek, maar dat houd wel in dat je het nieuwe seizoen weer gaat beginnen zonder kampioensduiven. Eigenlijk is het nog erger we beginnen nu met een hok vol middenmoters en dan maar hopen dat er tussen de jaarlingen weer een kanjer tussen zit.