Ongeregeld zooitje

Waar is toch die goeie ouwe tijd gebleven met een mooi ploegje blauwe winterjongen.We hebben nu een ploegje van 32 stuks winterjongen gespeend maar ik heb er een beetje moeite mee als ik dat ongeregelde zooitje zo zie zitten. Door alle kruisingen hebben de piepers de meest maffe kleuren. In het hok krijg ik het gevoel dat ik in de Efteling loop ,en om het nog completer te maken’ ik noem geen namen maar zaterdag kwam Holle Bolle Gijs ook nog op visite. Dit keer niet uit Kaatsheuvel maar uit Heerhugowaard ( het was wel gezellig Adrie)  oei. 

De redding

Clubgenoot Hennie Snabel kwam met 8 prachtig mooie blauwbandjes aan zetten uit de Joffer lijn.Het gaf gelijk weer een vertrouwd gevoel, ik moet natuurlijk niet zeuren we wisten van te voren dat we veel krassen vale en bonte duiven zouden kweken. Het hele rondje is prachtig mooi opgekomen daar zetten we nu ook niks meer bij.

Waarom weer winterjongen vragen er veel het is een hoop werk meer.  Je moet er al snel mee gaan rijden en de meeste liefhebbers kiezen ervoor om nu begin februari te koppelen.Klopt allemaal, maar het heeft ook wel z’n voordelen. Winterjongen houden de pennen vast en bij het uitwennen eind Januari is het nog vrij rustig met de roofvogels. Maar ze zijn ook snel geslachtsrijp dus kunnen op de deur gespeeld worden en in de periode dat er coli uitbraken het meest voorkomen zo rond de eerste africhtingen zijn onze winterjongen al bijna volwassen duiven en vaak minder gevoelig voor coli. Nog een voordeel is, stel het zit tegen met b.v. het uitwennen en je raakt een hoop duiven kwijt dan is er nog tijd genoeg om aan te vullen.

Het nadeel met later koppelen zoals de meeste melkers doen is dat de winter steeds meer opschuift. Het zit er ook nu weer in dat het eerste ei precies gelijk gelegd gaat worden met de nachtvorst die vaak in Februari nog even om de hoek komt kijken. Veel duiven gaan niet op het eerste ei zitten en het bevriest dan ook waardoor het rondje jongen gaat tegen vallen wat betreft het aantal.

Harder vliegen echt niet

Uit ervaring weten we dat de winterjongen niks harder vliegen als de jongen die net van het piepen af zijn en zo op de eerste wedvlucht meegaan. Vaak zijn dat nog de eerste jongen ook die op de plank vallen met de wedvluchten.Maar het is toch ook wel fijn als de jongen een beetje zijn uitgegroeid, in het programma staan al 11 jonge duiven vluchten dat is op zich best pittig.Hoe meer vluchten hoe meer ervaring de jongen opdoen. Waar ze als jaarling weer voordeel van hebben. Het is wel de kunst om ze op tijd in te houden. Veel jonge duiven worden met de laatste vluchten naar de knoppen gespeeld door niet op te letten en ze domweg in de mand te stoppen. Waarvoor moet een duif nog zo nodig mee die al dek aan het gooien is, vaak omdat die duif bij de duifkampioenen staat in de club’ lekker belangrijk.

Bij de echte duivenmelkers zijn de beste jongen ook de beste jaarlingen die weten hoe ze moeten spelen.Jonge duiven specialisten hebben vaak nog een rondje zomer jongen die ze op de natour spelen, hou ze maar eens in de gaten uit dit rondje worden de jaarlingen gehaald die ze het jaar erop spelen, het is niet zo moeilijk vul de rest zelf maar in.

Yes een jeugdlid erbij

We maken het niet zo vaak meer mee maar bij de nieuwe leden die zich hebben aangemeld bij de Lelybode zit gelukkig weer een jeugdlid.Hozhin een jongen van 16 jaar heeft de stap genomen om de duiven die hij had zitten op te ruimen om met postduiven te beginnen.Met Anton onze secretaris ben ik even bij Hozhin thuis geweest voor wat advies om hem wat op weg te helpen.In het bestaande hokje zaten wat ongeringde duiven en een aantal sierduiven ik heb geen idee wat voor soort maar je weet wel met van die enge ogen.

Meestal is het een probleem om te zeggen wees nou verstandig, ruim eerst die duiven op. Maar nee ons fanatieke jeugdlid was het daar helemaal mee eens.Toevallig had ik in de bus een mandje met jongen staan die van de kwekers af kwamen en heb Hozhin met zijn bijzonder vriendelijke vriendin wat moois uit laten zoeken. Aan het hokje moet best nog veel gedaan worden maar daar wordt hard aan gewerkt.Het is fijn om te zien hoe de leden in de club het waarderen dat er een jeugdlid zich heeft aangemeld. Hoe enthousiast deze jongen aan de duivensport gaat beginnen, ik hoop dat hij een voorbeeld mag zijn voor de jeugd en dat er vele jongere gaan volgen in de duivensport.