Nieuwe kampioenen

Nieuwe kampioenen

Vorig jaar heeft Ilse en Emiel zich bij ons in de vereniging aangemeld. Zelf hebben ze een keurig hokje in Almere- Haven staan maar ze vinden het niet ideaal om op deze locatie mee te doen met de wedvluchten.Eerder heb ik er al eens wat over geschreven, dat deze twee echte duivenliefhebbers op een unieke wijze met hun duiven omgaan. Het zou dan ook eeuwig zonde zijn als de kwaliteiten van dit tweetal niet benut zou gaan worden in de duivensport.We hebben dus het één en ander veranderd op het landje.

Wat hebben we gedaan

Afgelopen zomer zijn er wat jongen uit de kwekers bij Paul naar Ilse en Emiel gegaan. Deze duiven zagen er zo goed uit dat er ook 7 doffers uit de 701 en 702 lijn naartoe zijn gegaan samen met een aantal snelle duivinnen.  Met de bedoeling goed dagfond materiaal terug te krijgen. De winterkweek ging echter supergoed bij Ilse en Emiel en na wat wikken en wegen hebben we besloten om op het landje een eigen hok voor ze leeg te maken voor de jonge duiven ploeg van 2021. Ze hebben de smaak goed te pakken en ze gaan er nu zelf mee vliegen. We hebben goede afspraken gemaakt over het voeren, verduisteren, en africhten van de duiven. Nu gaan we het zien en eigenlijk verwacht ik wel dat hun naam regelmatig voor de combinatie van Dam-Bisschop komt te staan in de uitslag. Gelukkig weten ze nog niet dat ik slecht tegen mijn verlies kan.

De eerste jongen zijn gespeend

Zelf zijn we afgelopen weekend pas begonnen met het spenen van de jongen.De piepers die nu zijn afgespeend zijn een beetje op de ouderwetse manier gespeend.Met ouderwets bedoel ik, met een bijna volgroeide staart en een vleugel die helemaal dicht is aan de onderkant. Zelf haal ik de piepers het liefst een dag of 5 eerder weg bij de ouders maar dat is er gewoonweg niet van gekomen.Nu zie je bij enkele duiven de zogenaamde lange snavels van het te lang doorgaan van het voeren.door de ouders. Jongen duiven die iets eerder gespeend worden hechten zich meer aan de liefhebber. Ander voordeel van eerder spenen is dat zwakkelingen direct door de mand vallen. Jonge duiven die we normaal gesproken spenen op 21 à 22 dagen hebben het best even moeilijk de eerste dagen. Maar na eerst wat klein voer te hebben gegeten moeten de jongen duiven na een paar dagen toch zo zijn dat de voerbak helemaal leeg gaat en niet de mais of erwten blijven liggen.

De eerste selectie is dan ook meteen begonnen, echte schreeuwers gaan eruit, piepers met een zachte snavel of een snavel die bijna breekt met het openen van de bek gaan er ook gelijk uit. Piepers met een papkontje geef ik nog een kans maar moeten zich snel herstellen want aan zwakkelingen heb je niks. Ook al komen deze piepers uit de beste koppels vandaan.

Oregano

De piepers krijgen gelijk op de dag van spenen een dag of 5 achter elkaar Oregano in het drinkwater, dit is niet alleen goed voor de spijsvertering maar het reinigd en ze leren gelijk water met een luchtje en smaakje te drinken.

Vliegduiven ook gekoppeld

Al onze vliegduiven zijn gekoppeld, hoe het seizoen er straks uit gaat zien is moeilijk te voorspellen in deze corona tijd dus een echte planning is er niet. We hebben de koppels niet zelf samen gezet maar laten het aan hun zelf over. Wij hebben geen verkeerde ervaring met het vrij laten paren van de vliegers. Als het bij toeval, broer en zus is die koppelen dan halen we de eieren weg en krijgen ze de eieren van de tweede ronde van de kwekers die nu gelijk opgaat. Dit doen we al jaren zo en zie het nut er niet van in om de boel te forceren door de vliegers op te sluiten. Laten we eerlijk zijn de meeste van ons hebben toch ook zelf onze vrouw uitgekozen.