Oplichters in de Achterhoek

Ergens midden in het seizoen kreeg ik een mail van iemand die niet tevreden was over zijn verluchting in het duivenhok. Ik moest die week nog bij Nico de Heus wat Unikon spullen ophalen dus had afgesproken om even langs te rijden bij deze op leeftijd zijnde liefhebber in de Achterhoek.

Herinneringen

Onderweg ben ik nog even door Ammerzoden gereden waar voor mij altijd mooie herinneringen naar boven komen uit de racerij van de jaren 70. Ammerzoden had een echt stratencircuit waar het altijd een gezellige bende was door de grote fanclub van Boet van Dulmen die zelf woonde in het dorp.Deze echte fans lopende op klompen en met koppen blauw/paars van het bier kwam je overal langs het circuit en in het dorp tegen, maar zo bezopen als ze waren ik heb nog nooit een bierblikje of flesje op de baan zelf zien liggen. Het was twee dagen achter elkaar één groot feest met alleen maar de muziek van hoe kan het ook anders de groep Normaal wat je hoorde. Logisch natuurlijk Bennie Jolink was zelf ook een fanatiek motorrijder, dat oerend hard wou je het hele seizoen niet meer horen.

Het hokje

Aangekomen bij de bijzonder vriendelijke broer en zus was het al snel duidelijk, het duivenhok van 3,5 meter had een plat dak met golfplaten. Zag er keurig uit alleen zoals het gebouwd was kon de verluchting nooit goed werken. Het was een balklaag die dwars over het hok lag en de boel afsloot.Ik heb een tekening gemaakt hoe dit snel en simpel opgelost kon worden, ze begrepen het systeem alleen ik ga niet meer met mijn rotte knieën op een ladder staan dus ze moesten zelf even iemand zoeken die dit voor ze kon fiksen.Dit hele klusje schatte ik op een uurtje of drie werk en aan materiaal waren het maar zes balkjes die er gehaald moesten worden dus een tientje of vijf aan materiaal.

Poosje stil

Een tijdje niks meer gehoord tot ik een bericht kreeg dat het allemaal niet zo goed was gegaan. De verluchting was nog niet oké en ze waren al veel geld kwijt.Ik begreep er niks meer van wat er nou allemaal fout was gegaan en bij het horen wat ze in totaal hadden af moeten rekenen voelde ik me bijna verplicht om te gaan kijken.

Advertenties daar komen ratten op af

De beste mensen konden niemand vinden die het klusje voor ze gingen klaren dus hebben ze in de supermarkten en wat winkels advertenties opgehangen.Een vakman uit Oss is komen kijken, heeft ze 200 euro voorschot op materiaal afhandig gemaakt en moet nog terugkomen.Zwaar teleurgesteld natuurlijk maar nu gebeld door een timmerman die ook nog veel ervaring had met duivenhokken.Deze vakman was het niet helemaal met de tekening eens. Het kon beter  zei de timmerman en hij zou zorgen dat het netjes in orde kwam.De volgende ochtend stipt op tijd parkeerde er een busje voor de deur, alleen niet met onze vakman maar twee Poolse jongens die begonnen te slopen. Ze spraken geen woord Nederlands hadden de dakplaten los gehaald en weer vastgezet. De binnenbetimmering van het plafond gesloopt maar moesten eerst 500 euro hebben anders kregen ze het niet af die dag.De zogenaamde vakman die de dag ervoor is geweest heeft ook al 500 euro los weten te peuteren met een mooi verhaal en nu door deze dreigende naar drank stinkende Polen weer 500 euro lichter gemaakt die van het geld materiaal gingen halen. De oudjes hadden er geen goed gevoel over maar omdat ze de schragen hadden laten staan gingen ze er van uit dat ze wel terugkwamen, ja echt niet.Normaal gesproken zeg je hoe kunnen jullie nou zo stom zijn. Maar deze toch wel wat simpele mensen die hun leven hard gewerkt hebben en nu op leeftijd zijn, dat is sneu om aan te horen.

Een kennis met een goed hart

Hans een goede kennis van mij die in de week voor kerst zelf geen werk had aangenomen was na dit verhaal bereid om even mee te rijden en samen hebben we de boel zoals de eerste planning was in orde gemaakt.Het was nu wel iets meer werk omdat het plafond en schuiven vernield waren maar met vier uurtjes zat het er op. Oudjes en duiven helemaal gelukkig.

Geboortegolf met de kerst

De kwekers gaan super bij Paul in Emmeloord, met de kerstdagen lagen er al 26 jongen in de schalen die bijna allemaal tegelijk uit waren gekomen.Het komt weer allemaal precies goed uit waneer we de ringen kunnen halen volgend jaar. We kunnen dan met het nieuwe jaar gelijk beginnen met het ringen van de jongen duiven, dit keer wel met de leesbril op.