Winterkweek

Winterkweek is weer begonnen. De kortste dag moet nog komen en toch zijn we bij Paul in Emmeloord alweer een maand geleden begonnen met de voorbereiding van de winterkweek.

Met een beetje bijlichten zijn de duiven inmiddels uit de winterslaap gehaald, de temperatuur is niet van belang maar door de dagen weer wat te verlengen kwam er al snel weer leven in de brouwerij en het wekt de geslachtsdrift behoorlijk op. De doffers kregen weer kwajongensstreken en waren weer aan het knokken als echte kerels. 

We waren afgelopen jaar ruim op tijd gestopt met kweken, alle kwekers zijn goed door de rui gekomen en op tijd hebben ze alle entingen en kuren gehad. Duiven zijn 100% schoon van ziektekiemen en zijn er helemaal klaar voor.

De duivinnen

We hebben er verstandig aan gedaan de duivinnen dit jaar een stuk krapper in het voer te houden dan voorgaande jaren.Nu waren de duivinnen mooi op gewicht, goed van kleur (zie foto hieronder) en zeker niet te zwaar, wat voorheen toch nog wel eens wat problemen had gegeven bij de oudere duivinnen.

Opvoeren met kweekvoer en het bijvoeren van hennep en dat soort flauwekul begin ik niet aan in deze periode. Ik weet en zie het ook aan de spullen die ik bezorg dat er door de meeste melkers anders over wordt gedacht. Maar voor mij is er maar èèn ding belangrijk, ga verstandig met het licht om.  Heb je geen dimmer neem dan geen risico in deze donkere dagen en hang gewoon een dubbel lampje op met 2 tijdschakelaars waar een kwartier verschil in zit. Het werkt bijna hetzelfde als een dure dimmer, zodra de 1e lamp uit gaat gaan de duiven terug op het nest en een kwartiertje later is het donker.

De dames begonnen alweer spoedig te slepen met veren en strootjes.  Sommige duivinnen liepen al met elkaar te knoeien dus het had ook niet veel langer moeten duren om ze bij elkaar te zetten. 

Nieuw avontuur

We hebben bewust de boel een beetje omgegooit voor de èèrste kweekronde.Eigen doffers zijn tegen duivinnen van Paul gezet en andersom. Waarom is dat zal je je misschien afvragen, er zitten toch genoeg bewezen koppels waar veel duifkampioenen uit zijn gekomen. Dat klopt als een bus, de 2e ronde gaan deze koppels weer op elkaar maar ik ben altijd in voor een nieuw avontuurtje wie nou niet.

Juist meer werk

Denk maar niet dat het minder werk is geweest om op deze manier te koppelen.Het is niet zo moeilijk om bijdehand te doen om alle stambomen van ons bij elkaar te leggen. Om vervolgens op deze manier de koppelingen op papier te zetten.De stambomen zijn nu bijna niet te voorschijn gehaald, er is veel aandacht besteed aan de bouw van de duiven. Er is gelet op de vleugels, op de rug eigenlijk op alles behalve op de ogen.

De zogenaamde ogentheorie heb ik geen verstand van en geloof er ook niet zo in. Maar ik weet wel dat als een duif tegen een lantaarnpaal aan vliegt dat het dan niet best met de ogen gesteld is. 

Belangrijker is het voor mij om te weten welke duiven het bij welke windrichting doen. Welke duif doet het met regenachtig weer en hoe presteren ze als het een waaivlucht is. Met 1800 tot 2000 mtr komen er vaak hele andere duiven naar voren dan met een stevige kopwind. 

Nog iets waar we goed op hebben gelet is het karakter van de duif. Hoe zijn ze in het hok en naar de baas toe.  Al met al is er veel om te verbeteren en dat is dit keer een pak werk geweest wat uiteindelijk met een beetje geluk beloond gaat worden hoop ik.  Maar hoe vaak gebeurd het niet dat je beste duif gewoon uit een jaarling duivinnetje komt uit het vlieghok, tja daar zit je dan met je mooie dure kwekers.

Waarom nu dan wel

In de voorgaande jaren hebben we veel plezier gehad met de duiven van Henk Joffer en Geurt Doppenberg. Het was niet alleen de drie drietjes die we kweekte maar nog veel meer klasse duiven zijn toen in ons hok groot geworden.  Prima vliegers en fantastisch kweekmateriaal voor de toekomst.

In 2016 kwam het eerste rondje duiven naar ons toe van de helaas met  duivensport gestopte Henk Joffer.De kweekduiven van Henk zijn overgenomen door clubgenoot Hennie Snabel waar ik in 2018 ook een rondje jongen heb kunnen ophalen en veel succes mee gehad hebt.Dus ik dacht een paar maanden geleden, ik ga vragen of Henne vroeg gaat koppelen dit jaar. Wanneer ik weer een rondje jonge uit deze duiven heb dan hoef ik de kwekers niet op elkaar te zetten uit deze lijnen. Komt goed zegt Henne maar verder niet meer over gehad.

Precies op de laatste dag van November krijg ik een App van Hennie, heb gekoppeld hoor, Kijk dat zijn nog eens clubgenoten helemaal top, het geeft voor mij nu de ruimte om wat andere kweekkoppels te zetten.

2e ronde overleggen

Als het zo uitkomt dan is het de bedoeling om de 2e ronde eieren over te leggen bij de vliegduiven. Afhankelijk van hoe het nieuwe seizoen er uit komt te zien, denk aan corona, vogelgriep en wie weet wat nog meer.

Wanneer het dan lukt dan moeten de eieren binnen een week overgeplaatst worden naar de vliegduiven. Langer wachten heeft ook geen zin want na een dag of 10 broeden gaan de duiven pap aan maken en hormonen in de war schoppen is voor mens en dier niet verstandig.