Hongaren

Op onze stambomen van de Nelles v/d Pol duiven kom je regelmatig duiven tegen uit de Hongaren lijn.Voor de mensen die zich een beetje in de v/d Pol duiven hebben verdiept is dit een volkomen raadsel. Kenners van dit soort weten wat de basis is van deze duiven en ook dat deze duiven van oorsprong uit België komen. Dus wat doen dan steeds die Hongaarse duiven op de afstamming.

Terug in de tijd

Toen ik in de begin jaren 90 weer met postduiven was begonnen heb ik een rondje Pollen van mijn neef Simon de Heij gekregen. Het was overigens een geweldig mooi ploegje jonge duiven die diep en grof gebouwd waren en bijna allemaal blauw en blauw bont van kleur. Tot op de dag van vandaag zijn ze nog steeds de basis van de duiven waar ik mee speel. Simon speelde in die periode zelf in Utrecht waar hij op een heel klein hokje met warm weer en een kopwindje bijna niet te verslaan was.Later is Simon verhuist naar Montfoort en weer een paar jaar later naar Almere maar altijd met een hok Nelles v/d Pol duiven in zijn tuin.

Simon zelf niet zo hokvast

Na al dat verhuizen besloot Simon het weer een stukje verderop te gaan proberen en dit keer niet zo’n klein stukje ook. Een paar van de familieleden en kennissen ontvingen een verhuisbericht hij woonde vanuit Hongarije. We wisten wel dat Simon niet zo hokvast was als zijn duiven maar dit sloeg alles.

Hij heeft de Hongaren wakker geschud

In die tijd liep de duivensport in de Oostbloklanden best nog een beetje achter op België en Nederland en dan komt er een wat uit de kluiten gewassen Hollander wonen met een hok vol met Nelles v/d Pol duiven waar ze nog nooit iets van hebben gehoord, laat staan gezien.

Ketting uitslagen

Simon wist als geen ander hoe je deze duiven moest spelen, de Pollen zijn zeker niet de makkelijkste postduiven. Voeren is net even anders en er zaten echte lastpakken tussen dus geen duiven om op een nestje te spelen met een volle bak voer.De eerste vluchten in Hongarije werden gespeeld en bij het zien van de uitslagen was het stil bij de Hongaren. Dit soort uitslagen hadden ze nog nooit meegemaakt.Met de 30 duiven die Simon had ingekorfd wist hij het te presteren om van plek 1 tot plek 27 te spelen. Na de diverse controles die Simon heeft gehad begonnen de Hongaren nu toch nieuwsgierig te worden. Wat voor duiven had deze Hollander in zijn hok zitten. Wat voor systeem gebruikte die Hollander en al snel gingen ze het verduisteren van de hokken ook interessant te vinden. Dat verduisteren was toen nog helemaal nieuw voor ze.

Veel duiven verkocht

De belangstelling naar de Pollen was enorm, veel jonge duiven werden er verkocht en de liefhebbers kregen vaak ook het juiste advies mee over het verduisteren en over het bijhorende voersysteem.De kopers van zijn duiven waren niet alleen de arme sloebers die op een oude damesfiets met een kartonnen doosje aan de deur stonden voor een jonkie. Nee het was ook een hoteleigenaar die je een beetje kon vergelijken met de fam van der Valk hier in Nederland.  

Behoud van de Pollen

De vriendschap tussen Simon en de hr Horvàth Zoltàn zijn mede belangrijk geweest voor het behoud van de Nelles v/d Pol duiven.Veel Pollen van ons en ook van andere contacten van Simon zijn via hem naar Hongarije gegaan en er kwamen regelmatig weer duiven terug uit Hongarije naar Nederland en België. Simon die inmiddels, ja je gelooft het niet een fanatiek Belgische liefhebber was geworden.

Altijd onderweg

Als internationaal vrachtwagenchauffeur is er in België niet al te veel tijd geweest voor de duiven, maar in al die jaren is het mooie ras toch gespaard gebleven en dat is iets waar veel liefhebbers nu nog veel plezier aan mogen beleven. Volgens de laatste berichten is Simon nog steeds ergens in België met zijn Roosje aan het genieten van zijn pensioentje. Tot mijn stomme verbazing gaat deze vitesse man volgend jaar Barcelona meedoen. Laten we maar hopen dat hij niet op de dag na de lossing weer is verhuisd dan moeten zijn duifjes weer zo zoeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.