Het is nauwelijks te bevatten hoe snel de duivenkweek dit jaar weer is verlopen. Met nog slechts een week te gaan, kunnen we binnenkort de eerste groep jonge duiven alweer gaan afspenen. Zoals eerder overeengekomen, heb ik de eerste 40 jongen voor mezelf geringd. Deze zullen worden aangevuld met enkele jongen van Henk Joffer, net zoals vorig jaar. Voor Ton en Iraj zijn er ook al zo’n 30 jongen geringd, waardoor alles voorspoedig verloopt.

Voorbereiding loont

Een grondige voorbereiding blijkt wederom zijn vruchten af te werpen. Met slechts 2 beschadigde eieren (door eigen schuld van een doffer die terug werd gezet in zijn oude hok), 1 onbevrucht ei en 1 jong dat uit het nest is gevallen, mogen we gerust stellen dat dit een uitstekende kweekperiode is geweest. De schijnbaar overdreven voorbereiding heeft zeker zijn waarde bewezen.Geen nestspuiters of achterblijvers, het bewijs dat goed kweken niet zo moeilijk is maar eerder een kwestie van logisch en gezond nadenken.

Calcium, het cruciale supplement

Een belangrijk aspect van succesvol kweken is het bieden van voldoende calcium aan de duiven. Hoewel fosfor in overvloed in het voer aanwezig is, blijkt calcium vaak een tekort te zijn. De duiven compenseren dit tekort door gretig het grit en mineralenbakje leeg te eten, met als gevolg dat ze het water uit de drinkbak gebruiken om de jongen te voeden en zichzelf te hydrateren. Het onvermijdelijke resultaat? Een overvloed aan ontlasting, voornamelijk bestaande uit water en onaangename geurtjes.Calcium is dus essentieel om teleurstellingen te voorkomen. Zorg ervoor dat grit en mineralen altijd beschikbaar zijn, maar hoe ga je om met de grote hoeveelheid mineralenmix die ze consumeren en de mogelijke schade aan lever en nieren?

Slimme aanpak van mineralenmix

Vanaf de dag van het koppelen ben ik gestart met het extra geven van calcium. Tijdens het grootbrengen van de jonge duiven werd al snel duidelijk dat de interesse in de mineralenmix niet zo groot was als tijdens het vliegseizoen. Het resultaat was prachtig mooie mest naast de schalen.

Is de mineralenmix dan zo slecht?

Het probleem ligt niet alleen in het zoutgehalte, maar vooral in de gemalen oesterschelpen, waar duiven juist een grote behoefte aan hebben vanwege het ontbreken van calciumcarbonaat. Deze oesterschelpen komen vaak uit zwaar verontreinigd zeewater, met vervuilingen zoals kwik, lood, salmonella, E.coli en het giftige fytoplankton. Dit alles, gecombineerd met het zout, maakt het logisch om het gebruik ervan te verminderen.

Conclusie

Een succesvolle duivenkweek vereist een zorgvuldige voorbereiding en aandacht voor essentiƫle voedingsstoffen zoals calcium. Vermijd overmatig gebruik van mineralenmixen die mogelijk schadelijke stoffen bevatten. Door op tijd te beginnen met extra calcium toe te dienen, kunnen problemen tijdens de kweekperiode worden voorkomen.

Wil je meer informatie over het optimaliseren van je duivenkweek? Lees dan ook eens andere artikelen op www.duivenhouden.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *