Willem van Dam

willem van damOp 13 jarige leeftijd is Willem begonnen met postduiven in Duivendrecht. Lid geworden bij de PV Snelle Wieken in het cafe aan de omval van de fam Wassenaar in Amsterdam. In 1968  gestopt, kleine jongens worden groot en er zijn nog zoveel andere hobby’s op die leeftijd.

De Snelle Wieken wist jonge liefhebbers te inspireren

In 1990 werd er een reünie georganiseerd door de Snelle Wieken en hierna werd natuurlijk weer begonnen met de duivensport. In een omgebouwd strandhuisje in Ouderkerk a/d Amstel achter het huis van zijn ouders kwamen de eerste Nelles v.d Pol duiven rechtstreeks uit België.

Even tussendoor, deze Nelles van de Pol duiven werden de rode draad in de vele successen die volgde. Ondanks dat er gestopt en weer overnieuw begonnen werd. Bleken de Nelles van de Pol duiven een ongekende vererving te hebben.

Eerste successen van de Nelles van de Pol duiven

Lid geworden in 1991 bij de plaatselijke vereniging in Ouderkerk a/d Amstel werd direct al resultaat geboekt met de Nelles van de Pol duiven. Jonge duiven kampioen en een teletekstvermelding voor de Tours Dagfond. Helaas werd het elke dag heen en weer rijden van Almere naar Ouderkerk a/d Amstel voor Willem te veel. Waardoor in 1993 de hobby alweer stopte ondanks de geweldige prestatie’s in zo een korte tijd.

Duiven houden is een virus

Twee jaar later in 1995 werd er toch weer een hok gebouwd. Nu op een loods aan de Gordingweg een bedrijven terrein in Almere de Vaart. De Nelles van de Pol duiven die Willem op non actief had gezet mochten weer broeden.

Op het zelfde terrein bij de houthandel werkte Ome Jan Kneppers en die had daar wat sierduiven vliegen. Het duurde niet lang of deze maakte plaats voor wat Tournier duiven en om niet tegen elkaar te hoeven vliegen besloten Jan en Willem om een combinatie aan te gaan.

1997 was een heel zwaar maar bijzonder jaar

In 1997 zijn alle afdelingen door de N.P.O opnieuw ingedeeld en Almere kwam bij afd 7 midden Nederland in plaats van Amsterdam. Het was een zwaar seizoen met veel kopwinden maar de Nelles v.d Pol duiven hebben laten zien waar ze toe in staat waren.

Met een geweldig resultaat de ene prijs na de andere prijs werd er binnen gesleept
FC Gooi en Eemland 1e Generaal onaangewezen dagfond, 1e generaal aangewezen dagfond, Keizergeneraal dagfond en in de afdeling 7 2e dagfond onaangewezen tevens Keizer generaal van de nieuwe regio CCG 1 met toen nog ongeveer 500 liefhebbers.Vitesse 1e duifkamp Dagfond 3e duifkamp generaal 2e duifkamp.

Volgende locatie

In 1997 kwam er een reorganisatie op het bedrijven terrein en werd er verhuist naar een locatie op een vroeger terrein van Rijkswaterstaat. Hier zat toevallig ook de fond man Henk Bisschop. In 1999 ging de gemeente bouwen en werd er verhuist naar het landje in Almere Buiten waar ze nog steeds zitten.

Pech herhaalt zich maar kwaliteit verloochent zichzelf niet

Helaas moest Willem de duivensport weer aan de wilgen hangen i.v.m. met zijn drukke werkzaamheden. De duivensport werd weer de rug toegekeerd. De Nelles van de Pol duiven werden weer op non actief gezet. Tot in 2007 het duivenvirus weer opdook en Willem gewoon weer mee draaide aan de top met zijn Nelles van de Pol duiven. Alsof Willem nooit weg is geweest en allemaal dankzij zijn pure stam Nelles van de Pol duiven uit 1990.

Allround duiven

willem van damDe altijd zorgvuldig bewaarde stam Nelles van de Pol duiven werd gekruist met de beste fond duiven die te vinden waren. Met als resultaat een stam die nu ook op de Z.L.U kop kan vliegen. Dit jaar een bijzonder goede uitslag gemaakt namelijk,  13e Internationaal Mont de Marsan.