Willem van Dam

De column van Ome Willem

De invloed van Klimaat verandering

De recente stijging in temperaturen heeft opmerkelijke veranderingen teweeggebracht in de natuur, vooral merkbaar in het gedrag van roofvogels. Vroeger begonnen sperwers en haviken traditiegetrouw rond de tweede week van maart met hun jachtseizoen op postduiven. Echter, door de klimaatverandering is dit patroon verschoven. Nu beginnen zij al een maand eerder met jagen, met als gevolg dat in de laatste twee weken van februari al 21 van onze duiven ten prooi zijn gevallen.

Veranderingen in de Duivenmelkerij

Ton, inmiddels een ervaren duivenmelker, heeft zich aangepast aan deze nieuwe realiteit. Zijn routine op het landje, gekenmerkt door de klep te openen en zonder zorgen te werk te gaan, blijft onveranderd. Ondanks de uitdagingen heeft hij zijn technieken verfijnd om zijn jonge duiven te beschermen. Zijn advies om bepaalde duiven te kiezen, gebaseerd op hun kenmerken en kleuren, was waardevol – iets wat zijn collega-duivenmelkers hadden moeten opvolgen. Ton’s succes, onaangetast door de roofvogels, contrasteert sterk met de verliezen van anderen.

Voor Iraj, een nieuwkomer op het landje, is de aanpassing aan deze uitdagingen moeilijk. Het constante verlies van jonge duiven, ondanks regelmatige aanvullingen, heeft hem diep geraakt. Zijn strijd tegen de moedeloosheid en zijn vastberadenheid om door te zetten, onderstrepen de emotionele investering en de passie die nodig zijn in deze hobby.

Ton Stenekes: Een Mentor van Ongekende Waarde

Ton Stenekes staat inmiddels bekend als een grootmeester in de duivenmelkerij. Hij behoort tot de tien beste duivenmelkers van Nederland. Als nummer 8 op de ranglijst van het “spoor der kampioenen” kunnen we er niet meer om heen. Zijn expertise en advies zijn van onschatbare waarde, niet alleen voor nieuwkomers zoals Iraj maar ook voor de meest ervaren duivenmelkers in Nederland. Ton’s bescheidenheid, ondanks zijn successen en erkenning tijdens internationale evenementen zoals de voorjaarsbeurs in Houten, toont zijn ware karakter. Zijn allergie voor duiven, ironisch genoeg, heeft zijn passie en prestaties in de duivenwereld niet belemmerd.

De Kunst van Duivenmelkerij

Ton’s aanpak en succes in de duivenmelkerij, zelfs met de vele uitdagingen van roofvogels op het landje, benadrukken een belangrijke les. Het gaat niet alleen om de hobby of sport, maar ook om de harmonie met de natuur en het aanpassingsvermogen aan veranderende omstandigheden. Zijn vermogen om succesvol te zijn, ondanks zijn persoonlijke uitdagingen zoals zijn allergie voor duiven, dient als inspiratie voor velen.

De verhalen van Ton en Iraj belichten de complexiteit van duivenmelkerij. Ze onderstrepen het belang van kennis, aanpassingsvermogen en passie. Terwijl we getuige zijn van de impact van klimaatverandering op onze natuurlijke wereld, biedt de duivenmelkerij een uniek perspectief op de interactie tussen mens en natuur. Het vraagt om een diepgaand begrip van zowel de dieren die we verzorgen als de omgeving waarin we leven.

In de wereld van duivenmelkerij is aanpassingsvermogen de sleutel tot succes. Terwijl we vooruitkijken, is het duidelijk dat zowel de traditionele methoden als de innovatieve strategieën van Ton Stenekes nodig zullen zijn om de duivensport voor de toekomst te behouden. Ton’s verhaal is een krachtig voorbeeld van hoe kennis, ervaring en een diepe verbondenheid met de natuur kunnen leiden tot buitengewone prestaties, zelfs in het gezicht van onverwachte uitdagingen.

De expertise van Ton in de duivenmelkerij is zo erkend dat zelfs de betere duivenmelkers van het land bij hem aankloppen voor advies. Persoonlijk heb ik ook meerdere keren zijn hulp ingeschakeld. Ton heeft een uniek talent om de meest veelbelovende duiven uit te kiezen en de meest optimale kweekkoppels samen te stellen.

Voor Ton is duivenmelken meer dan een hobby; het is een passie die diep geworteld zit in wie hij is. Ondanks dat, blijft hij bescheiden over zijn ongeëvenaarde vaardigheden. Het is duidelijk dat, mocht hij besluiten zijn kennis en kunde op commerciële wijze in te zetten, hij er een aanzienlijke inkomstenbron uit zou kunnen halen.

Ton’s toewijding aan de sport en zijn bereidheid om anderen te helpen zonder daarbij zijn eigen winst voorop te stellen, benadrukken zijn ware karakter en toewijding aan de duivensport. Neem gerust eens contact met hem op.

Leesvoer

De Invloed van Klimaatverandering

De recente stijging in temperaturen heeft opmerkelijke veranderingen teweeggebracht in de natuur, vooral merkbaar in het gedrag van roofvogels. Vroeger begonnen sperwers en haviken traditiegetrouw

Lees verder »

Het is voorbij voor mij

De tijd is snel gegaan, net als de inhoud van de koffiepot en de koektrommel op het landje. Mijn kweekseizoen zit erop, ik ben klaar.

Lees verder »

Rectificatie

En dan staan we weer eens in het spoor der kampioenen. Dit keer als grootmeester E23 Gien. Dat is toch wel weer leuk. Alleen wat minder leuk is, dat er staat dat na alle ellende met de steenmarter. Ik weer op weg ben geholpen door Robin Rigter en de combinatie H. en G. Calis. Daar is niks van waar natuurlijk. De oplettende lezers van dit blog weten hoe het echt in elkaar zit.  Ik heb duiven gekregen van Ferry de Kok en Bert de Klerk. Ferry de Kok heeft duiven uit de lijnen van Robin Rigter en Gerard en Harold Calis.

Beetje verwarrend maar zo zit het dus echt in elkaar.  Bewijst maar weer dat je niet alles moet geloven wat je leest. 😉

Steenmarters rukken op

Roofdieren horen bij de natuur. Maar vanwege het gebrek aan natuurlijke vijanden worden roofdieren een steeds groter probleem voor duivenmelkers. Met name de steenmarter komt steeds vaker in de steden voor en weet de weg naar menig duivenhok te vinden. Een steenmarter bijt niet 1 duif dood om te eten maar bijt alle duiven dood om gelijk een voorraadje aan te leggen voor slechtere tijden. Je staat dan ook vreemd te kijken wanneer er geen duif meer in leven is als je het duivenhok inloopt. Je moet je duiven ook beter beschermen zeggen natuurliefhebbers dan.Maar geloof mij maar een steenmarter vreet dwars door je hok heen als hij een duifje wilt eten. Ruim 57 doden duiven op het landje bij Flevopigeon.

willem van dam

Op 13 jarige leeftijd is Willem begonnen met postduiven in Duivendrecht. Lid geworden bij de PV Snelle Wieken in het Café aan de omval van de fam Wassenaar in Amsterdam. In 1970  gestopt, kleine jongens worden groot en er zijn nog zoveel andere hobby’s op die leeftijd.

De Snelle Wieken wist jonge liefhebbers te inspireren om duiven te houden.

In 1990 werd er een reünie georganiseerd door de Snelle Wieken uiteraard weer in het Cafe van de familie Wassenaar en hierna werd natuurlijk weer begonnen met de duivensport. Puur vanwege de gezelligheid in het Café

In een omgebouwd strandhuisje in Ouderkerk a/d Amstel achter het huis van zijn ouders kwamen de eerste Nelles v.d Pol duiven rechtstreeks uit België. Klasbakken die tot op de dag van vandaag voor vele succes hebben gezorgd.

Roofvogels blijven toeslaan

Postduiven dit jaar vermoord door hongerige roofvogels bij ons op het Landje. Niet iets waar we blij mee zijn maar keiharde werkelijkheid waar we elk jaar weer mee moeten dealen net als vele van onze collega duivenmelkers. Wordt er een Chihuahua opgevreten door een wolf is Nederland te klein. Wordt er een schaap doodgebeten, krijgt de schaapsherder een vergoeding. Tegen duivenmelkers wordt er gezegd niet zeuren dat is de natuur, leer ermee omgaan.
0

Jan Kneppers


Vroeger zeiden ze altijd: “Als je niet van iemand kan winnen, kun je maar beter gaan samenwerken.” Dat deed ik dan maar, en ik kwam terecht bij een fantastische Amsterdammer die me alles bijbracht over de duivensport. Wat waren dat mooie tijden. 

Ik herinner me nog hoe we samen de hokken schoon maakten en de duiven verzorgden. Die eindeloze gesprekken over onze vluchtprestaties en onze favoriete duiven, ik krijg er nog steeds kippenvel van. Als ik terugdenk aan Jan Kneppers kan ik haast niet geloven dat het alweer zo lang geleden is. 

 Maar wat ben ik blij dat ik deze geweldige kerel heb leren kennen en hij zal voor altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben. 

Mijn goede vriend Jan Kneppers, rust zacht.

Zijn er nog echte polderduiven?

Nelles van de Pol duiven

Door Nelles van de Pol duiven te kruisen met een overnacht lijn die is opgezet uit de soorten van Slabbers, Saya en Looijmans is een eigen soort ontstaan die tot de dag van vandaag nog steeds fantastisch presteert.  

De twee stamvaders

In 2008 is de 1365701 en de 1365702 geboren. Deze twee broers bewezen op alle afstanden prijs te kunnen vliegen. Behalve dat deze twee broers uitblonken op de wedstrijden zijn ze nog eens buitengewoon vitaal en super gezond. Al snel was het dan ook de bedoeling om hiermee een eigen lijn te gaan maken.  

Dagfond toppers

Speciaal voor de dagfond zijn de 701 en 702 terug gekruist op de Nelles van de Pol duiven. Daarnaast zijn er duiven bij gehaald zoals Gaby Vandenabeele en v.Loon duiven via Henk Joffer uit Lelystad en Geurt Doppenberg uit Nijkerk.   De duiven die hier uit zijn voortgekomen voldoen fantastisch op de dagfond en het belangrijkste. De nakomelingen zijn altijd kerngezond en herstellen zeer snel na een zware wedstrijd. Voor zowel de kweek of als wedstrijdduif een heerlijke stam duiven om op het hok te hebben. De laatste jaren hebben we ook nauwelijks nog een duif verspeeld.  

Overnacht crackers

Door de nakomelingen uit de 701 en de 702 tegen elkaar te zetten. Zijn we er achter gekomen dat deze duiven behalve voor de dagfond ook prima geschikt zijn voor de ochtend en middag lossingen op de overnacht vluchten. Het bewijs is er met een 11e Z.L.U Mont de Marsan en een 4e in afdeling 7 op St Vincent. Ook bij onze Poolse duivenvriend Waldemar Rudnicki zijn met deze duiven bijzonder goede resultaten behaald. We weten ook allemaal hoe de Poolse duiven s’morgens vroeg gelost worden en weer of geen weer, wel s’avonds klokken.  

Eénhok races

De nakomelingen van de 701 en 702 zijn gekruist met duiven van top liefhebbers zoals Pieter Woord uit Urk en Gert Jan Richter uit Amstelveen waar ook de 621 lijn van Gebr Jacobs in terug te vinden is. Maar ook duiven van Bert de Klerk uit Almere zijn gekruist met deze duiven met geweldige resultaten tot gevolg. Omdat iedereen geweldige resultaten kan behalen met deze duiven is besloten om in 2018 mee te gaan doen met éénhok races wat een prachtige Benzing klok heeft opgeleverd.  

Kleine greep uit vele successen

Worlds Best Pigeon

Twee prachtige duiven gaan nu verder als werelds beste duif . De 17-1144360 en de 16-1125901 Op respectievelijk de negende en tiende plaats.

Nationaal Bergerac

Bergerac – 1e-2e-3e plaats. Nationaal een 32e van 23728 duiven In de sector 3 de 8e van 7406 duiven In de regio A de 1e van 796 duiven In de regio A1 de 1e van 562 duiven In de afd 7 2e van 2141 duiven In de Fondclub Gooi en Eemland – 1ste plaats

Nationaal Perigueux

Perigueux – 2de plek en in sector drie 2de van 7095 duiven.

Quievrain

18 van de 19 duiven in de prijzen In onze club deden we het heel goed met 18 van de 19 duiven in de prijzen. Met onze tweede aangewezene op de eerste plaats.

Limoges

Een knal vroege duif in lelystad op 04.43 de verste afstand van afdeling 7 Op de derde en vierde plaats.

Olympiade duif 2019

Met de welbekende drie drietjes op de vijfde plaats bij Nederlands allerbeste Midfond duiven

Niergnies

Zes mee en zes in de prijzen maar het mooiste is toch wel dat we in afdeling 7 regio A1. Met de wederom ongeëvenaarde drie drietjes de allereerste prijs scoren. Wat een ongelofelijke topduif.

One loft race Griekenland

Op 19 Juli wist de 432 een fantastische prestatie neer te zetten.. Onder de naam Flevo Flyers, bestaande uit de combinatie Flevopigeon en Paul Steenbergen wisten we de hoofdprijs te winnen.

De lomperd

De Lomperd, een top doffer die samen met zijn broer de 702 als een rode lijn in mijn kolonie duiven is terug te vinden.

Deze twee doffers hebben vele kampioenen grootgebracht. Uitstekende genen die sterk verankerd zijn in mijn kolonie postduiven.

Waardoor ik ondanks de talloze roofvogel aanvallen altijd bij de betere spelers in de regio ben gebleven.